Fra skarpe tinder til milde fjellvidder.

Romsdalen er ikke enten eller. Fjord møter fjell og Norges villeste tinder møter milde fjellvidder. Romsdalen er både og, fra de mest ekstreme aktiviteter til fjellets ro. Romsdalen byr på Europas mest varierte fjellopplevelser.

Romsdalen AS

Romsdalen AS er et investerings- og utviklingsselskap innen aktivitetsbasert reiseliv med hovedkontor på Åndalsnes. Selskapet skal identifisere og utvikle muligheter i reiselivet for økt vekst og verdiskaping, og investere i et utvalg av reiselivsprosjekter og selskaper. Aktuelle prosjekter er Romsdalsgondolen, hotell, turisttog på Raumabanen, Fjordcruise, event og aktivitetsbasert opplevelser.

Romsdalen AS er en del av Norwegian Travel AS sin nasjonale satsning. Norwegian Travel er markedsleder innen arktiske opplevelser i Norge med destinasjoner på Svalbard, Kirkenes, Tromsø, Lofoten, Oslo og Romsdalen. Konsernet har store ambisjoner og en tydelig vekststrategi.

Seeking Nirvana - Visitnorthwest

Romsdalen – reisemål med lange tradisjoner

I Romsdalen har det vært reiseliv siden slutten på 1800-tallet, først og fremst knyttet til laksefisket i Rauma elv (de engelske lakselordene), men også i forbindelse med fjellklatring. Det første cruiseskipet la til kai i Åndalsnes i 1882.

Åndalsnes og Romsdalen er et av Norges mest kjent reisemål «In The Fjords». I Romsdalen finner du de store turistattraksjoner som Raumabanen, Nasjonal Turistvei Trollstigen, Trollveggen og Romsdalseggen.

Årlig besøker nærmere 1 million turister Romsdalen.

Gondol etter 50 år

Med Longship inne som ny hovedinvestor og reguleringsplan godkjent av Rauma kommunestyre med 22 mot 5 stemmer 14. november 2019, var hovedelementene på plass for å realisere den lenge etterlengtede gondolen fra Åndalsnes sentrum opp til byfjellet Nesaksla. Gondolen som egentlig er en pendelbane åpnet 28. mai 2021.

Gondolprosjekt har en kostnadsramme på 280 mill. kroner. Toppstasjonen ligger på 694 moh. Strekningen som gondolen kjører er på 1679 meter. Hver av de to cabinene tar 45 personer. Turen opp – eller ned – tar 4,5 minutt. Gondolen kan frakte 460 personer hver veg i timen. Det er inngått avtale med Doppelmayr Garaventa om leveranse av pendelbanen.

Foto: Øystein Tveiten

Reiselivet kan gi Rauma og regionen 200 nye arbeidsplasser innen 2030

Menonrapport viser muligheter for vekst i reiselivet i Rauma gjennom realisering av nye prosjekter.

En Menonrapport fra august 2019 – som er utarbeidet på vegne av Romsdalen AS – viser at reiselivet kan gi Rauma og regionen 200 nye arbeidsplasser de neste 10 åra.

Rapporten dokumenterer at veksten i reiselivet fra 2008 fram til i dag har vært god, ja relativt sett over dobbelt så sterk vekst i Rauma som for resten av Vestlandet. Omsetninga i reiselivet kan øke opp til 650 mill. kroner i 2030 og representere ei verdiskaping på 295 mill. kroner. Samlet anslår Menon at antall arbeidsplasser i perioden kan øke fra dagens knapt 200 til over 400.

Formål

Formålet med Romsdalen AS er å realisere prosjekter og tiltak som gjør Romsdalen til et ledende, lønnsomt og bærekraftig reisemål. I selskapets formålsparagraf er dette formulert slik:

«Selskapets formål er på kommersielt grunnlag å utvikle, bygge, eie, drifte og markedsføre reiselivsanlegg og reiseliv i Rauma og Romsdal samt alt som står i forbindelse med dette, herunder deltakelse i andre selskaper med lignende virksomhet.»

Foto: Valentin Rapp

10 utviklingsområder i Romsdalen

Formålet med Romsdalen AS er å realisere en rekke prosjekter og tiltak som gjør Romsdalen til et ledende, lønnsomt og bærekraftig reisemål, og reiselivet til ei enda viktigere næring i regionen.

Foto: Tone Molnes


Utvikling av destinasjon Romsdalen:

- Romsdalsgondolen

- Turisttog Raumabanen

- Cruise

- Fjordcruise Romsdalsfjorden

- Turisthotell

- Event og opplevelser

- Produktutvikling

- Markedsføring og salg

- Digitale kanaler

- Besøkssenter

Her finner du noen av de villeste landskapene i Norge.

Scroll for å se flere bilder

Se våre aktiviteter

Gjennomreise

På roadtrip eller gjennomreise? Fra Oslo via Gudbrandsdalen? Bergen, Ålesund eller Trondheim? Behov for avveksling, en pause og spennende opplevelser? Romsdalen er det perfekte stoppet!

Se våre anbefalinger

Dagstur

Skal du på dagstur? Da har vi gode turtips fra Åndalsnes for deg! Opplev blant annet Atlanterhavsvegen, Midsundtrappene, Trollstigen, Romsdalseggen og Rampestreken.

Se våre anbefalinger

Overnatting

Spektakulære Romsdalen er vel verdt å utforske over flere dager. Det finnes flere overnattingsmuligheter og tradisjonsrike Grand Hotel Bellevue er verdt et besøk i seg selv.

Se våre anbefalinger